Nieuws

Kwart meer woningen verkocht in februari

De huizenmarkt klimt de laatste maanden uit een diep dal. In februari werden 10.030 verkochte woningen geregistreerd, 27 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster.

In februari 2013 werden nog 7.897 verkochte woningen geregistreerd bij het Kadaster. Vooral vrijstaande woningen vinden gretiger aftrek, met een verkoopstijging van 38 procent in een jaar.Noord-Brabantse woningen verkopen goed

Het aantal verkochte woningen steeg het hardst in Noord-Brabant. Hier werden in februari 48,5 procent meer woningen verkocht dan een jaar eerder. In Flevoland is de toename het kleinst.In januari steeg het aantal verkochte woningen nog met 42 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit was toen voornamelijk te danken aan wijzigende hypotheekregels begin 2013. Bovendien is januari traditioneel een maand met lage verkoopaantallen. Ten opzichte van januari werden er in februari 12,6 procent meer woningen verkocht.Executieveilingen

Hoewel het aantal verkochte woningen zich positief ontwikkelt, stijgt het aantal gedwonge verkopen nog altijd. In februari werden 132 woningen verkocht per executieveiling, 8,2 procent meer dan een jaar eerder.


Lees meer10 keer besparen bij een verhuizing

AMSTERDAM - Nu de huizenprijzen stoppen met dalen en de hypotheekrente laag is, lijkt dit het ideale moment voor een verhuizing. Maar deze stap kost een hoop geld. Waar kun je op letten om zoveel mogelijk geld te besparen bij het verhuizen?

1. Verzekering van inboedel tijdens verhuizing

Kijk voordat u gaat verhuizen hoe u verzekerd bent. Laat u een verhuisbedrijf sjouwen met uw spullen, wat gebeurt er dan als uw kostbaarheden beschadigd of gestolen raken tijdens de verhuizing? Bij veel verhuisbedrijven kunt u een verzekering bijbestellen, maar hierbij zit dan wel weer een eigen risico en een maximum uitkering.

Als u zelf een vaas uit de handen laat vallen, bent u gewoon verzekerd via uw inboedelverzekering en als een helper het doet kunt hij bij zijn aansprakelijkheidsverzekering aankloppen.

Slaat u uw spullen op tijdens de verhuizing, dan moet u dit melden bij de verzekering. Bij de meeste verzekeraars bent u niet goed verzekerd als u de inboedel langer dan een maand opslaat.2. Ding af bij het kopen van meubels

De helft van de Nederlanders dingt wel eens af bij het doen van grote aankopen. Dat doen ze verstandig, want bij een verhuizing zijn nieuwe meubels waarschijnlijk de grootste kostenpost. Uit onderzoek blijkt dat je zo 10 procent van de vraagprijs af kunt krijgen. Hierbij is wel een bepaalde tactiek nodig. Door eerst even wat vragen te stellen, ervaren verkopers te benaderen en scherp in te zetten, lukt het goed wat van de prijs af te krijgen.3. Voordelige regels bij je baas

Een verhuizing melden aan je werkgever is om meerdere redenen verstandig. Sommige werkgevers hebben een regeling waarbij personeel recht heeft op één of twee dagen vrij als ze verhuizen. Is de verhuizing noodzakelijk voor werk, dan staat er ook een vergoeding tegenover. Door zo snel mogelijk te melden dat u verhuist, krijgt u wellicht recht op een hogere kilometervergoeding.4. Verhuisdozen kopen, huren of lenen?

Bij een verhuizing kunt u supermarkten aflopen op zoek naar kartonnen dozen, maar vaak zijn die niet zo stevig. Verhuisdozen zijn geschikter, maar die zijn niet gratis. Voor een heel gezin hebt u tientallen dozen nodig en die kosten zo een paar euro per stuk. Kijk of huren voor u handiger is en of u ze kunt lenen van vrienden en familie. Tweedehands dozen zijn gauw twee keer zo goedkoop als nieuwe, dus hiermee kunt u tientallen euro's besparen.5. Verhuiswagen huren

Huurt u een verhuisbusje of een aanhangwagen, kijk dan goed naar prijzen. Meestal zijn de bekendste verhuurders niet de goedkoopste. Vergelijk meerdere tarieven en vraag offertes op. Als u flexibel bent, kan het geld schelen om op doordeweekse dagen te verhuizen omdat verhuisbedrijven extra geld rekenen voor weekenddagen. Vergelijk verhuisbedrijven niet alleen op het huurbedrag, maar ook op borg, verzekering en ervaringen van anderen.6. Professionele verhuizers

Laat u anderen liever het sjouwwerk doen? Vergelijk dan verhuisbedrijven voordat u een keuze maakt. U kunt bijvoorbeeld kijken naar of het verhuisbedrijf zich 'erkend' mag noemen. Dit betekent dat de verhuizers een speciale opleiding genoten hebben. Vraag verder aan vrienden en buren waar zij goede ervaringen mee hebben. Prijzen vergelijken kan door meerdere offertes op te vragen. Die kunnen naast de tarieven voor manuren vooral verschillen qua verzekering van de inboedel en aanrijdkosten. Let ook op de regels en extra kosten voor een woning op een hoge etage en (de-)montage van meubels.7. Internet en energie meenemen

Voor een verhuizing dient u uiteraard rekening te houden met contracten voor gas, water en licht en telefonie en internet. Vaak kunt u de contracten eenvoudig overzetten naar het nieuwe adres. Als u dit moment wilt aangrijpen om over te stappen, dan kunnen bedrijven extra kosten rekenen voor contractbreuk. Pas als op de nieuwe locatie bijvoorbeeld geen glasvezel is aangelegd of er stadsverwarming is, kunt u gemakkelijk overstappen. Het is wel handig om na uw verhuizing te kijken of uw gewijzigde energieverbruik een andere leverancier aantrekkelijker maakt. Ook de kosten voor uw inboedel- en autoverzekering kunnen wijzigen. Vergelijk of u elders goedkoper uit bent.8. Adreswijziging doorgeven

Geef tijdig door dat u verhuist, anders kunt u zelfs een boete verwachten. U moet eigenlijk binnen vijf dagen na verhuizing dit doorgeven bij de Gemeentelijke Basis Administratie persoonsgegevens. Als u wijzigingen bij de gemeente niet op tijd doorgeeft, mogen ze u boetes tot maximaal 325 euro geven.

Ook voor verzekeraars is een adreswijziging belangrijk. Uw inboedelverzekering keert anders mogelijk niet uit omdat u nog op het oude adres geregistreerd staat.9. Kunt u er zomaar parkeren?

Let op waar u de verhuiswagen parkeert. Als u de wagen ergens op de stoep, voor een inrit of dichtbij een kruising plaatst, loopt u het risico op verkeersboetes. Vooral in grote steden zijn ze niet altijd even coulant met verhuizers. Kijk daarom goed naar de regels voor parkeren en laden en lossen in de buurt van uw oude en nieuwe woning. Vaak mag u wel laden en lossen, maar dan moet u dit ook wel aan het doen zijn. Als u daarna de wagen nog enkele uren laat staan, riskeert u een boete. Dit geldt ook voor parkeren op plekken waar u slechts een uur mag staan. Bij veel gemeenten kunt u ontheffing voor parkeerplekken aanvragen of zelfs parkeerruimte reserveren. Hier zijn wel kosten aan verbonden.10. Administratiekosten huurwoning

Als u verhuist naar een huurwoning, komt het nog wel eens voor dat de verhuurder een flink bedrag aan sleutelgeld, administratiekosten of bemiddelingskosten rekent. Ook achteraf kunt u hier iets tegen doen. Kosten moeten wel in verhouding staan met de gedane arbeid. Of dit het geval is, kunt u laten beoordelen door de Kantonrechter. Dit kan ook achteraf.


Bron: Overgeld


Lees meer42 procent meer woningen verkocht in januari

AMSTERDAM - In januari werden 8.905 verkochte woningen geregistreerd bij het Kadaster. Dit is een forse stijging van 42,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral vrijstaande woningen gingen meer van de hand.

De laatste maanden is er weer regelmatig plaats voor positief nieuws over de Nederlandse huizenmarkt. Waar huizenprijzen in sommige regio's na een daling van jaren nu weer stijgen, zit ook het aantal verkochte woningen weer in de lift.

Het Kadaster registreert verkochte woningen op het moment van eigendomsoverdracht.
Reusachtige stijging door wijziging hypotheekregels

Het grote verschil met januari vorig jaar wordt onder meer veroorzaakt doordat huizenbezitters eind 2012 nog snel een woning kochten door wijzigende hypotheekregels op 1 januari 2013. Er waren daarom extra weinig registraties van verkochte woningen in januari 2013.

Vooral vrijstaande woningen vonden gretig aftrek begin dit jaar met 75 procent meer verkochte woningen dan in januari 2013. Er werd 'slechts' een stijging van 33 procent gemeten in het aantal verkochte hoekwoningen.


In Zeeland bijna dubbel zo veel woningverkopen

Een provincie met een grote stijging in januari is Zeeland. Er werden 89 procent meer woningen verkocht. De provincie laat vaker uitschieters zien omdat de aantallen verkochte woningen lager zijn. Ook in Utrecht steeg het aantal verkopen met 80 procent. In Flevoland stegen woningverkopen minder hard met 22 procent.

Nog een positieve ontwikkeling is de daling van het aantal executieveilingen. In januari werden er 194 woningen op die manier verkocht, 11,8 procent minder dan in januari 2013.


Bron: Kadaster


Lees meerHypotheekrente onder de 4 procent, laagste stand sinds 4 jaar

Omdat de rente op de kapitaalmarkt daalt. daalt ook de hypotheekrente. Daar zit zo als altijd enige vertraging in, maar nu is de rente tot beneden de 4 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het FD. In januari 2009 was het tarief voor een vergelijkbare hypotheek nog 5,37%, vorig jaar januari was het reeds gezakt tot 4,79%. Waarna een geleidelijke, maar traag verlopende daling verder inzette tot 3,93%, deze week.

De rente is zo laag omdat de internationale kapitaalmarkt vertrouwen heeft in de Nederlandse economie. Er vloeit kapitaal weg uit opkomende economieën, omdat de groei dat lager lijkt te worden dan was gedacht. Beleggers zoeken een veilige haven, en Nederland is zo’n haven. Het resultaat is een daling van de Nederlandse kapitaalmarktrente met 0,35%-punt tot 1,90%. Het verschil tussen de kapitaalmarktrente en de hypotheekrente bedraagt momenteel 2,05%, dat is 20 basispunten meer dan aan het begin van het jaar. De snelle daling in januari van de kapitaalmarkrente wordt blijkbaar met enige vertraging doorgegeven. Een lichte verdere daling valt dan ook te verwachten


Lees meerDuwtje in rug woningbezitter: hypotheekrente weer lager

AMSTERDAM - Verkoopprijzen kruipen langzaam weer uit een dal en er worden weer woningen verkocht. Nog een opsteker voor woningbezitters: de hypotheekrente blijft dalen. Voor het eerst in ruim 3 jaar tijd daalde het gemiddelde rentetarief voor 10 jaar vast tot onder de 4 procent.

De eerste tekenen van herstel op de woningmarkt zijn zichtbaar. Een volgende meevalller is de dalende hypotheekrente. De gemiddelde rentetarieven zijn in ruim drie jaar niet zo laag geweest als nu. Oorzaak is een dalende rente op de kapitaalmarkt.

Een procentpunt lager dan medio 2012

De meeste woningbezitters hebben hun hypotheekrente vastgezet in termijnen van 5 of 10 jaar. Juist die rentetarieven daalden de laatste weken omdat de zogenoemde lange rente begin 2014 daalde. Voor 10 jaar vast met NHG (Nationale Hypotheekgarantie) bedingen consumenten nu een gemiddeld tarief van 3,96 procent. In 2011 en 2012 schommelde het rentetarief nog rond de 5 procent.

Bron: Over geld


Lees meerJan Beije op Twitter