Nieuws

Aantal non-betalers hypotheek neemt toe, maar stijgt minder snel

Het afgelopen half jaar zijn er bijna 10.000 mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek bijgekomen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Hypotheekbarometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR). In totaal hebben sinds 1 oktober 91.812 consumenten een betalingsachterstand op hun hypotheek.

Hoewel het aantal mensen met een betalingsachterstand blijft stijgen, vlakt de stijging van het aantal mensen met een achterstand volgens het BKR voor het eerst in twee jaar af. Algemeen directeur Peter van den Bosch: “De afgelopen twee jaar steeg het aantal achterstanden steeds sneller. De procentuele toename over het afgelopen halfjaar bedroeg 12,1%. Het half jaar daarvoor was dat 13,2%.” Volgens het schuldenadministratiebureau is het echter nog te vroeg om nu te spreken van een trendbreuk. “Het zou het begin van een positieve ontwikkeling kunnen zijn, maar het totaal aantal consumenten met een betalingsachterstand op de hypotheek groeit nog steeds”, aldus Van den Bosch.

Bron: Vastgoed magazine


Lees meerKopen is goedkoper dan huren

Mensen die nu verhuizen naar een sociale huurwoning zijn doorgaans duurder uit dan huizenkopers. Per vierkante meter betaalt een huurder maandelijks vaak enkele euro’s meer. Dit blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant naar de woonlasten per vierkante meter in de regio’s Amsterdam, Utrecht en Rotterdam-Rijnmond.
In de regio Rotterdam betalen sociale huurders zonder huurtoeslag (inkomen boven de 21 duizend euro per jaar) zelfs ruim eenderde meer per maand voor een vierkante meter.

Alleen in Amsterdam zijn sociale huurappartementen met een vierkante meterprijs van 10,80 euro per maand nog twee dubbeltjes goedkoper dan koopwoningen. Eengezinswoningen zijn er al wel betaalbaarder bij kopen.

Woningzoekenden die zijn aangewezen op een huurhuis in de vrije sector zijn overigens nog verreweg het duurst uit. Zij betalen in alle onderzochte regio’s ongeveer twee keer zoveel per maand als de kopers van vergelijkbare huizen.

Bron: Pieter Immerzaal


Lees meerUitbouw aan huis wordt makkelijker

DEN HAAG - Wie een uitbouw aan zijn of haar huis wil maken of een bijgebouw wil plaatsen, krijgt te maken met minder regels. Daardoor wordt het bijvoorbeeld makkelijker om een mantelzorgwoning te creëren bij een bestaand huis. Ook wordt het eenvoudiger om bij leegstaande gebouwen van het bestemmingsplan af te wijken, waardoor lege kantoren bijvoorbeeld kunnen worden veranderd in tijdelijke studentenhuizen of seniorenflats.
Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met het aanpassen van de regels. Dat was voorgesteld door de ministers Melanie Schultz (Infrastructuur), Stef Blok (Wonen), Henk Kamp (Economische Zaken) en Jet Bussemaker (Onderwijs). Ze hopen hiermee problemen uit de dagelijkse praktijk voor mensen op te lossen. Ook komen ze tegemoet aan wensen van gemeenten op dit gebied.

Doordat gemeenten sneller omgevingsvergunningen kunnen verlenen voor leegstaande panden, wordt volgens de bewindslieden circa 650.000 euro bespaard aan administratieve lasten. Burgers die een uitbouw willen plaatsen, besparen in bepaalde gevallen ook geld doordat ze geen vergunning meer hoeven aan te vragen.

Bron: Telegraaf


Lees meerOok aflossen restschuld met belastingvrije schenking

AMSTERDAM - Goed nieuws voor mensen met een restschuld. Uit het nieuwe Belastingplan van het kabinet blijkt dat zij een schenking ook belastingvrij mogen gebruiken voor het aflossen van (een deel van) deze schuld. De maatregel gaat met terugwerkende kracht in per 29 oktober 2012.
Dat blijkt uit een besluit van staatssecretaris Weekers. Vijf jaar nadat de woning is verkocht voor een lager bedrag dan de hypotheek op dat moment was, mag de schenking nog belastingvrij gebruikt worden om de restschuld af te lossen.

Ook bevestigt Weekers dat per 1 oktober 2013 de vrijstelling voor schenking voor de eigen woning is verhoogd naar 100.000 euro. Eerder mocht alleen een ouder aan een kind tussen 18 en 40 jaar schenken, maar ook deze beperking is losgelaten in het nieuwe besluit.

Bron: Over Geld


Lees meerRabobank, ABN Amro en SNS zien af van boeterente

UTRECHT - Klanten bij ABN Amro kunnen voortaan een groot deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Dat kan tot aan de meest actuele WOZ-waarde van de woning. De regeling is beschikbaar voor alle klanten met een 'onder water' hypotheek en beperkt zich niet tot schenkingen, heeft de bank woensdag bekendgemaakt.

Op dit moment staat ongeveer 25 procent van de hypotheekklanten van ABN Amro onder water. Dat betekent dat de waarde van de woning lager is dan de hypotheekschuld. „Door extra af te lossen komt het hypotheekbedrag meer in verhouding tot de waarde van de woning waardoor de kans op restschuld kleiner wordt of verdwijnt”, aldus de bank.

Rabobank maakte eerder op de dag bekend de boeterente af te zullen schaffen voor klanten die hun hypotheek versneld willen aflossen met een fiscaal vrijgestelde schenking tot 100.000 euro. Daarmee volgt Rabobank het voorbeeld van SNS Bank. ABN Amro gaat een stap verder.

Zowel Rabobank als SNS stelt klanten in staat met een eenmalige vrijstelling de gehele schenking zonder extra kosten in te zetten om de bestaande hypotheek (deels) af te lossen. De uitzondering op de bestaande regeling duurt, net als de regeling van de overheid, tot 1 januari 2015.

ING liet eerder weten de boeterente te zullen handhaven. De bank benadrukte dat de boeterente een vergoeding is voor de gemiste rente-inkomsten door het vroegtijdig terugbrengen van de lening.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën drong er eerder op aan bij de banken om het voorbeeld van SNS Bank te volgen en geen boeterente meer te rekenen als mensen met het geld uit een schenking een fors deel van hun hypotheek vervroegd willen aflossen.

Bron: overgeld.nl


Lees meerJan Beije op Twitter